Back to the list

7 речей, які надихають


Щиро вірю в те, що натхнення вкрай важливо не тільки для творчих процесів, але й для щоденних дій. Воно дійсно здатне перетворювати навіть буденні задачі на дещо більш захоплююче. 

Коли ж йдеться про створювання чогось нового, саме про творчий процес, багато хто покладається лише на натхнення, і без нього майже не працює. Я не буду заглиблюватись у питання того, наскільки натхнення важливе, і чи можна створити щось прекрасне без нього, а просто поділюся тим, що надихає мене. 

Отож. 



Фото: yarkaphoto.com.ua 

1.Музика 

Більше десяти років мого життя були пов’язані з музикою. Маю на увазі саме практичну діяльність, бо в ролі слухача я виступаю майже кожну хвилину свого існування. Навіть, коли нічого не грає в реальності, в голові, десь далеко, на задньому фоні завжди щось лунає. Не питайте, як мені вдається працювати (*сміх крізь сльози). 


Абсолютно всі мої картини почалися із музики, були створені у супроводі музики та викликають в голові музику кожен раз, коли я на них дивлюся. 

Комусь потрібна тиша, аби пірнути в себе і відкопати там те, що згодом вдасться витягнути на полотно. 

Можливо, в мене нічого й нема там, якщо я потребую для цього зовнішніх подразників, хто знає. Проте я дивлюся на музику у такому плані, як на провідник. Як на воду у фільмі «Костянтин», де завдяки їй ти міг подивитись у пекло. І так, вибратись із неї теж потрібно вчасно, щоб зберегти себе і глузд. 

І ось, що дає мені ту саму творчу силу:


Martin Grech 



Геній, що працює як в повному складі, так і в акустиці. 


Той самий, що в моїй душі/серці/голові вже давно, і ще ніколи не розчаровував. Наразі є лише один альбом на Deezer – останній (Hush Mortal Core), якого чекали чортову дюжину років. Варто також пошукати його попередні шедеври: Open Heart Zoo, Unholy, March of the Lonely. 


Можна й підтримати на Patreon, щоб систематично отримувати доступ до невиданих треків та поезії. 

Дивитись. Слухати.




Sevdaliza 


Неповторна. 

Джерело натхнення для декількох моїх творінь, в тому числі Goddess

Дивитись. Слухати.


Massive Attack 

 

Легенди, які допомагають зануритись, коли не працює нічого іншого. 

Дивитись. Слухати.



Black Light Burns 


Сайд проект Веса Борланда,  який будить внутрішнього безумця і сідає за кермо

коли мені потрібна найбільша динаміка.  

Дивитись. Слухати.



2.Кіно 


«Години» (The Hours). 

Протягом десь вже 15-ти років цей фільм залишається у моєму списку на першому місці. Ні, я не кажу, що інших улюбленців в мене немає, проте, якщо мене попросити назвати лише один, то це буде саме він. 

Чому? Акторський склад, потужні історії, неймовірна музика, фрази, які пробивають всі захисні споруди навколо серця – що ще треба? 


3.Книги 


«Щиголь», «Таємна історія». Донна Тартт. 

Я не можу сказати, що багато читаю і перше, де я знаходжу натхнення, це – література. Проте поява в моєму житті книг Донни Тартт стала справжнім подарунком. 

Дякую їй за любов до динаміки та щільності у мистецтві. 




4.Коти. 




Чи будь-які інші тварини. Проте коти (маленькі, великі, домашні, хижі, ті, що тебе можуть вбити, ті, що лише хочуть тебе побити, але їм ліньки) – це справжня ілюстрація повного дзену і пофігізму. 

Жодного бажання комусь подобатись, лише задоволення собою і повна гармонія. 



Christmas Cat. Sly Cat. 
Дивитись чохли для смартофонів з принтами котів


5.Кохання. 

Дехто вважає, що митець має страждати, щоб створити щось дійсно шедевральне. В більшості випадків це ті ж люди, які впевнені, що художник має бути голодним. Скажіть це тому ж художнику, коли потрібно розрахуватись за житло. 

Так, в моїй голові майже не існує, наприклад, мажорних і радісних пісень, які я можу назвати шедеврами. Вони можуть бути дійсно якісними і прекрасними, я можу їх слухати і отримувати задоволення, але я не побачу в них глибини. 

Проте, коли йдеться про внутрішній стан митця, я все ж вважаю, що кохання у житті того, хто створює, наповнює його творіння новим рівнем прекрасного та взагалі мотивує і надихає. 


Keep You Safe. Олія. Полотно. 80х110см
Дивитись товари із принтом картини.

6.Добрі вчинки 


Коли ти розумієш, що зробила хоч щось добре для когось, хто не може за себе постояти, тепло у серці починає дарувати тобі нові сили на створення чогось цінного. 

Обирайте той сектор допомоги, який вам ближче. 

Наприклад, можна допомогти безпритульним тваринам. 



7.Запахи 

Запах коханої людини, кавових зерняток, намитого котика, скошеної трави, морського бризу, апельсину, лілії, мокрого асфальту після дощу, улюбленої страви, падіння патріархату – все це теж може бути джерелом натхнення. 

А якщо говорити про штучні запахи, то улюбленців у мене три: 

Comme des Garcons Amazingreen – на коли завгодно. Це – любов. 

 Eclat d'Arpege Pour Homme – на подорож до Одеси. 

Prada Luna Rossa – на зимові свята. 



Тепер ви знаєте, що я слухаю, дивлюся, читаю, та навіть, як я пахну. Впевнена, без цих знань ви дуже страждали. Не дякуйте.

- А що надихає вас

- Чи можливо створення шедеврів без натхнення

Буду рада почути вашу думку в коментарях.